Reparatie horloges

DSC_1060

In ons atelier repareren wij alle soorten horloges, van zeer vroege antieke spillegang horloges tot moderne kwarts horloges. De nadruk ligt echter op het herstel van mechanische horloges.

In tegenstelling tot wat wel eens wordt beweerd, wordt elk horloge geheel gedemonteerd bij een reparatie. Alleen na volledige demontage is zicht te krijgen op de technische staat van het uurwerk. In het gunstigste geval hoeft een horloge alleen maar schoon gemaakt te worden. Dit is in principe iedere 5 jaar noodzakelijk i.v.m. de levensduur van de olie. Bij ons worden de uurwerken eerst gereinigd om vervolgens geheel gedemonteerd te worden. Met een zgn. steengaten loupe worden alle onderdelen beoordeeld op schoon zijn en op mogelijke slijtage sporen. Met zgn. "penhout" worden mogelijk achtergebleven vuil resten verwijderd en worden de lagers "uitgepend".

Vervolgens wordt het horloge weer afgemonteerd met zonodig een nieuwe veer. Het gehele uurwerk wordt gesmeerd met diverse soorten speciale synthetische olie, die een lange levensduur hebben.

Daarna wordt het horloge op een afregel machine afgeregeld, (zie hierboven) opdat hij goed op tijd zal lopen en om eventuele onvolkomenheden in de gang te lokaliseren. Ook de horloge kast wordt gereinigd en zonodig van een nieuw glas voorzien of een nieuwe waterdichte bus. Na samenvoeging van het uurwerk in zijn kast, wordt het horloge nogmaals gecontroleerd op de afregelmachine. Daarna wordt het horloge nog enkele dagen gecontroleerd. De werking van uw horloge garanderen wij voor één jaar. Ook beschikken wij over apparatuur om uw horloge desgewenst op waterdichtheid te testen. (afbeelding rechts boven)

Bij oudere horloges is er vaak meer aan de hand. Het uurwerk kan sterk gesleten zijn, waardoor er onderdelen vervangen moeten worden. Ook moeten er soms lagers vernieuwd worden, of de balans is kapot waardoor er een nieuwe balansas geplaatst dient te worden. Wat er ook aan uw horloge loos is, vrijwel altijd kunnen wij hem weer in goed functionerende staat krijgen.

Kasten en wijzerplaten kunnen wij ook weer in oude staat terug krijgen. Deze werkzaamheden, zoals het opnieuw vergulden of verchromen van kasten en het opmaken van wijzerplaten is specialisten werk, dat wij uitbesteden aan gerenommeerde bedrijven.
Meer informatie?

Voor vragen of meer info, neem contact op met ons.

Reparatie horloges