Restauratie klokken

Antiek is onvervangbaar en wat origineel is moet zo origineel mogelijk blijven.
Helaas hebben velen in het verleden hier anders over gedacht en denken ook nog velen daar tegenwoordig anders over. We komen vandaag de dag steeds meer klokken tegen waar flink aan is gerommeld. Het nadeel daarvan is, dat het veel extra tijd vergt om een dergelijke klok weer goed te herstellen en dat de klok vrijwel nooit meer echt mooi te krijgen is.

Een verkeerde of slecht uitgevoerde restauratie kan funest zijn voor uw klok met nauwelijks meer te herstellen schade. Helaas is het niet zo, dat een klok, die slecht is gerestaureerd, ook slecht loopt, de resultaten van een slechte restauratie komen vaak pas na vele jaren aan het licht bij een onderhoudsbeurt.

De restauratie van uw antieke klok moet u dan vooral ook niet uit besteden aan een handige doe-het-zelver, want iets wat fout gaat kan erg moeilijk weer recht getrokken worden. Het laten restaureren van een klok is een kwestie van vertrouwen. Onze werkzaamheden zijn voor u in eerste instantie niet zichtbaar. Dat is voor ons wel eens frustrerend, omdat wij alle moeite doen om een restauratie zo perfect en mooi mogelijk te doen: Het blijven werkzaamheden waar u vrijwel niets van ziet, tenzij u deskundig bent op uurwerken gebied.

Indien een klok door ons is gerestaureerd lijkt hij er in eerste instantie als nieuw uit te zien. Alle onderdelen zijn weer mooi schoon en glanzen weer. Vernieuwd wordt er echter haast nooit iets, tenzij een onderdeel zo slecht is geworden of zodanig verminkt is bij voorgaande herstellingen, dat herstel hiervan niet meer mogelijk is.

Zo komt het bijvoorbeeld sporadisch voor, dat een rad vervangen moet worden. Wij maken dan zelf de frees voor de juiste oorspronkelijke tandvorm en maken het nieuwe rad zoals het ooit is geweest. Hier hebben wij de gereedschappen, de machines en de kennis voor in huis. Voor ons werk gebruiken wij veel oude uurwerkmakers technieken.

Wij zijn al vele jaren lid van "Restauratoren Nederland", voorheen VeRes.

Meer informatie?

Voor vragen of meer info, neem contact op met ons.