Reinigen

Waarom moeten horloges en klokken regelmatig gereinigd worden?

 

Horloges en klokken worden vanaf de fabriek gesmeerd met diverse soorten olie en vet. Na verloop van jaren is dit smeermiddel verbruikt. De klok of het horloge zal droog gaan lopen met slijtage tot gevolg. Tevens komt er zeker bij klokken en bij niet waterdichte horloges ook stof en vuil in het uurwerk. Dit gaat ook storingen veroorzaken.

Bij horloges is het aan te raden, het horloge iedere 5 jaar te laten reinigen. Vroeger werd geadviseerd dit iedere 2 jaar te doen. De moderne olieën zijn echter dusdanig goed, dat het doorgaans 5 jaar meegaat.

Bij klokken geldt eigenlijk een identieke termijn. Als een klok echter droog gaat lopen, zullen de lagers wat uitslijten en moet een klok verbust worden, d.w.z. alle versleten lagers worden iets groter geboord en er wordt een lagerbusje ingezet. Het kan economischer zijn, een klok door te laten lopen tot hij stil valt. Dit geeft wel iets meer slijtage op de lagers, maar bij een revisie maken 2 of 3 lagertjes meer niet zoveel uit op de kosten van de gehele onderhoudsbeurt.

Zowel bij horloges als bij klokken wordt bij reiniging het gehele uurwerk gedemonteerd, geïnspecteerd op slijtage en vastgekoekte olieresten en vervolgens weer afgemonteerd en afgesteld. Onnodig te vermelden, dat dit een tijdrovend werk is.

Als een horloge of klok net in orde is gemaakt en er treedt een storing op, dan moet vaak het gehele uurwerk weer uit elkaar. Ook dan wordt het uurwerk weer gereinigd. In dit geval om uitsmeren van de olie te voorkomen. Olie komt dan op plaatsen, waar het niet hoort en dat kan problemen geven.